Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Πλατεία Συντάγματος


       Απέναντι από το κτήριο του Ελληνικού Κοινοβουλίου βρίσκεται η μεγάλη πλατεία του Συντάγματος, η οποία και αποτελεί το κέντρο της πόλης των Αθηνών. Η ονομασία Σύνταγμα καθιερώθηκε όταν ο Βασιλιάς Όθων αποδέχθηκε την παραχώρηση συντάγματος μετά τον ξεσηκωμό του λαού ενάντια στο βαυαρικό αυταρχισμό. Το κτήριο του Ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετάνια αποτελεί ένα από τα ιστορικά κτήρια της πλατείας. Υπογείως της πλατείας βρίσκεται  ο σταθμός του μετρό όπου διασταυρώνονται όλες οι διαδρομές. Σήμερα οι γραμμές αυτές διαθέτουν 34 σταθμούς, έχουν μήκος 51,1 km, μαζί με τον προαστιακό, ενώ ημερησίως διακινούνται 700.000 επιβάτες μέσω των συρμών. Οι εκσκαφές που πραγματοποιήθηκαν για τη διάνοιξη των σηράγγων πήραν τη μορφή των πιο εκτεταμένων ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν ποτέ στην Ελλάδα. Έτσι, ανασκάφτηκαν 79.000 και ανευρέθησαν περίπου 50.000 αρχαιότητες. Οπωσδήποτε θα ήταν καλό να επισκεφτείτε το σταθμό όπου εκτίθενται αρκετές αρχαιότητες και παρουσιάζεται ανασκαφική τομή της εδαφικής διαμόρφωσης ανά τους αιώνες.

 
Βουλή των Ελλήνων :
 
            Το κτήριο αποτελεί εξέλιξη των παλαιών ανακτόρων όπου ξεκίνησαν να κτίζονται το 1836 σε σχέδια του Gaerthner και ολοκληρώθηκαν το 1843. Καλύπτει έκταση 6.994 m², είναι ένα νεοκλασικό κτήριο και διαθέτει ένα δωρικό πρόπυλο. Το κτήριο μετά τις εκτεταμένες καταστροφές του 1884 και 1909 υπέστη ανακαινίσεις. Μάλιστα οι καταστροφές του 1909 έγιναν αιτία να χρησιμοποιηθεί ως ανάκτορο το σημερινό Προεδρικό Μέγαρο. Μετά τις συνεχείς αλλοιώσεις που υπέστη το κτήριο, λόγω και της έλευσης των προσφύγων την περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής όπου ανέλαβε τη χρήση νοσοκομείου, ορφανοτροφείου αλλά και διαφόρων άλλων κρατικών υπηρεσιών, τελικά θα διασκευαστεί η κεντρική του αίθουσα σε αίθουσα της Βουλής, το 1935 από τον αρχιτέκτονα Ανδρέα Κριεζή. Μετά τη δικτατορία του Μεταξά και το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Βουλή των Ελλήνων συνεχίζει να λειτουργεί ως χώρος όπου πάλλει η καρδιά της δημοκρατίας.

Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη :



 Στο μέτωπο του αναλημματικού τοίχου μπροστά από τη Βουλή βρίσκεται το μνημείο του αγνώστου στρατιώτη. Τα εγκαίνια του μνημείου έγιναν από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1932. Τα σχέδια του χώρου ανήκουν στον Εμμ. Λαζαρίδη, ενώ το γλυπτό φιλοτεχνήθηκε από τον Φωκίωνα Ρωκ, ο οποίος το εμπνεύστηκε από ανάγλυφο του ναού της Αφαίας στην Αίγινα. Οι εύζωνοι αποτελούν την προεδρική φρουρά και φυλάγουν το χώρο 24 ώρες. Όσοι επιθυμούν μπορούν να παρακολουθήσουν την αλλαγή φρουράς που πραγματοποιείται κάθε ώρα και να φωτογραφηθούν δίπλα τους. Η επίσημη και θεαματική αλλαγή πραγματοποιείται στις 11:00 κάθε Κυριακή με τη συμμετοχή 120 ευζώνων.

Εθνικός κήπος :



            Ο εθνικός κήπος βρίσκεται δίπλα ακριβώς στο κτήριο του Κοινοβουλίου. Καλύπτει μια έκταση 154.000 . Η διαμόρφωση του χώρου ξεκίνησε το 1839, ενώ σήμερα περιλαμβάνει 7.000 δέντρα και 40.000 φυτά διαφόρων ειδών, προσφέροντας στους Αθηναίους λίγη δροσιά και ανάσα, μιας και τόσο μεγάλη ανάγκη υπάρχει στο λεκανοπέδιο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου