Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Ελλάδος Περιήγησις


Πανάρχαιο είναι το ενδιαφέρον του ανθρώπου να γνωρίσει τόσο το περιβάλλον, όσο και τους συνανθρώπους του, με τους διάφορους πολιτισμούς που έχουν αναπτύξει ανά τον κόσμο. Ακόμη και σε αυτό το κομμάτι δεν υστέρησαν οι αρχαίοι. Αρκετοί μάλιστα κατέγραψαν τις εμπειρίες τους, προσφέροντάς μας ένα ανεκτίμητο θησαυρό, όπως για παράδειγμα ο Παυσανίας και ο Στράβωνας. 

Εκείνοι βέβαια είχαν περισσή τόλμη να επισκεφτούν ξένα μέρη εντελώς απροετοίμαστα. Αυτοί πρώτοι άνοιξαν νέους ορίζοντες και παρακίνησαν άλλους να τους μιμηθούν. Η δική μας αποστολή είναι εξίσου ενδιαφέρουσα αν και λιγότερο, συγκριτικά, τολμηρή. Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα να προετοιμαστεί κανείς, είτε διαβάζοντας με τον παραδοσιακό τρόπο από εγχειρίδια, είτε πληροφορούμενος από το διαδίκτυο. Δεν πρέπει βέβαια να παραβλέψουμε και τα ηλεκτρονικά μέσα που μπορούν να προσφέρουν μια ψηφιακή ξενάγηση σε αρκετούς χώρους. 

Όμως παρόλα αυτά, τίποτε δεν κατάφερε να αντικαταστήσει τη ζωντανή ξενάγηση από ένα ξεναγό που κάνει το ακροατήριό του να μεταφερθεί σε αλλοτινές εποχές. Διότι η ξενάγηση δεν είναι στεγνή πληροφόρηση, δεν είναι μια απλή περιήγηση, είναι επαφή, είναι ενδιαφέρον, είναι προβληματισμός και αυθόρμητη ερώτηση. Αυτή λοιπόν η εμπειρία είναι που κρατά ζωντανή την υπηρεσία που προσφέρει ο ξεναγός. Αν λοιπόν το ζητούμενο δεν είναι μονάχα η μάθηση αλλά και η αίσθηση, τότε μπορούμε να περιηγηθούμε μαζί, κάποια φορά,  χώρους που επιθυμείτε να κάνετε «κτήμα» σας.




Ο γράφων, με καταβολές από Κωνσταντινούπολη και σπουδές αρχαιολογίας και ιστορίας στη Φιλοσοφική Κρήτης και κάτοχος διπλώματος ξεναγού από τις Σχολές Ξεναγών Κρήτης και Σμύρνης, σας προσκαλεί, είτε προέρχεστε από το εσωτερικό, είτε το εξωτερικό, σε μια αξέχαστη εμπειρία περιοδείας στην κοιτίδα του παγκόσμιου πολιτισμού, στις πολιτισμικές κληρονομιές Ελλάδος και Τουρκίας.


Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://www.volta-tr.gr ,όπου θα βρείτε βιογραφικό και στοιχεία επικοινωνίας, αλλά και διάφορα ξεναγικά κείμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου